Acest articol descrie pa baza Acordului ADR acele echipament de protectie ADR care sunt necesare și obligatorii la transportul mărfurilor periculoase.

Acest echipament este necesar atunci când se transportă mărfuri periculoase în cantități peste limita cantitativă care este exceptat de la prevederile acordului ADR.

Cu alte cuvinte, trebuie să vă asigurați că atunci când unitatea de transport este semnalizată cu panouri portocalii, atunci echipamentele de mai jos, le aveți la bordul unității de transport.

Echipamentul de protectie pentru unitatea de transport indiferent de numărul membrii echipajului.

  1. Stingător/stingătoare

Orice unitatea de transport trebuie echipată cu echipament de protectie în funcție de masa totală maximă autorizată. Aceasta trebuie echipată cu stingătoare.

Numărul minim de stingătoare pe orice unitate de transport este cel puțin 2.

Capacitatea totală în kilograme a stingătoarelor pe unitatea în funcție de masa totală maxim autorizată.

           MTMA < 3,5 tone                                                                                                        4 kg

3,5t < MTMA < 7,5 tone                                                                                                        8 kg

           MTMA > 7,5 tone                                                                                                     12 kg

din cantitatea totală minimă de 4, 8 sau 12 kg un stingător de cel puțin 2 kg trebuie să vă asigurați că există în cabină destinat să combată un început de incendiu în cabină sau la motor.

Diferența până la capacitatea totală minimă/unitatea de transport trebuie asigurată pentru restul unității de transport și fixată în afara cabinei unității de transport.

În cazul unităților de transport de MTMA mai mare de 3,5 tone, atunci când există mai multe stingătoare in afara celui din cabină, unul dintre ele trebuie să fie de capacitate de cel puțin 6 kg.

Exemplu:  Ansamblul cu MTMA 40t

  1. Trusă de prim ajutor

    – trebuie să vă asigurați că trusele de prim ajutor sunt în perioadă de valabilitate, având în vedere că aceste truse au valabilitate stabilită de producător. Elementele trusei cu termen de expirare pot fi înlocuite numai cu alte echipamente sterile. Acestea trebuie cumpărate de la producători. Producătorii trebuie verificați, care garantează conformitate elementelor din trusă medicală.

  1. Cală de blocare cu dimensiuni adecvate roților

Calele (penele) de blocare sunt de mărimi diferite în funcție de tipul și dimensiunii roții la care sa utilizează.

Astfel că la echiparea unităților de transport cu cală/cale de blocare trebuie să vă asigurați că cala de blocare este corespunzător roților vehiculului pentru care va fi utilizat.

Atunci când cala de blocare este deteriorată nu poate fi acceptat ca echipament de siguranță. În acest caz, trebuie înlocuită.

  1. Două dispozitive de avertizare

Acordul ADR nu specifică tipul și modelul dispozitivelor de avertizare. Totuși, organele de control au „pretenția” să fi echipate unitățile de transport cu două perechi de dispozitive de avertizare din două modele.

           Tipuri de dispozitive de avertizare- echipamente de protectie:

  • Triunghiuri reflectorizante

  • Lumină intermitentă pe baterii

  • Conuri de avertizare

  1. Lichid pentru spălarea ochilor

Este un lichid medical, cu proprietăți speciale pentru spălarea și curățare ochilor, în cazul în care substanțe periculoase au stropit sau au intrat în ochi.

Are termen de valabilitate care trebuie să va asigurați la începerea transportului că până la finalizarea transportului nu va expira.

Nu trebuie să existe acest lichid în echipament ADR, atunci când se transporte substanțe cu următoarele etichete de pericol:

Echipamente suplimentare:

Atunci când se transportă anumite substanțe periculoase, la bordul unității de transport trebuie se existe suplimentar anumite echipamente speciale.

Acesta echipamente sunt obligatorii atunci când unitatea de transport este placardată sau coletele sunt etichetate cu următoarele etichete de pericol:

  1. Lopată – NU făraș

Sunt multe echipamente în magazine care pentru a face față prescripției acordului ADR privind echiparea unităților de transport cu lopată. Acestea conțin făraș, care nu răspunde așteptărilor celor care au hotărât ca să există o lopată în echipamentul ADR.

Cu toate că acordul ADR nu specifică tipul și materialul lopeții. Acsta are rolul ca în caz de scurgeri de substanțe să se poate săpa un canal pentru prevenirea scurgerilor în mediu acvatic sau în canale subterane. În plus, are și rolul de a împrăștia materialele absorbante.

  1. Recipient colector

Recomandat este să fie un recipient cu capac. Materialul nu este (încă) reglementat. Trebuie să fie suficient de rezistent pentru a colecta cantități mici de substanțe periculoase în cazul unor ambalaje ușor deteriorate, sau în cazul unor scurgeri ușoare.

  1. Material pentru acoperirea gurilor sistemelor de canalizare.

Fără specificații clare în ADR, este vorba de un material capabil să acopere gurile sistemelor de canalizare, care poate fi o folie sau un  covor din cauciuc.

În cazul în care în dotarea echipamentului este o folie subțire neavând greutate suficientă pentru închiderea ermetică a gurii sistemelor de canalizare este necesar un material (granule, nisip, etc…). Acesta este necesar ca greutate suplimentară pentru a închide ermetic gaura.

De mult ori trusele ADR conțin un covoraș de cauciuc cu greutate suficienta să închidă ermetic. În plus, scurgerile de substanțe periculoase nu pot muta din loc, rămânând gura sistemului de canalizare închis.

 

Echipamente de protecție personală  pentru membrii echipajului.

Aceste echipamente sunt necesare individual pentru fiecare membru al echipajului.

  1. O vestă fluorescentă – conform standardului EN ISO 20471
  2. O lanternă portabilă

Aparatele de iluminat portabile nu trebuie să prezinte nicio suprafață metalică susceptibilă de a produce scântei.

Atunci când dispoziția specială S2 este indicată in coloana (20) al tabelului A din Capitolul 3.2 la transportul lichidelor inflamabile cu punct de aprindere care nu depășește 60C sau în cazul substanțelor inflamabile din clasa 2 aparatele de iluminat portabile utilizate care echipează trusa ADR,  trebuie să fie concepute și construite astfel încât să nu poată aprinde vaporii sau gazele inflamabile care s-ar fi putut răspândi în interiorul vehiculului.

Aceste aparate de iluminare portabile trebuie să fi certificate pentru anti-explozie, marcate pe exteriorul cu marca Ex.

  1. O pereche de mănuși de protecție – corespunzătoare mărfii transportate.

Rezistente la temperatură ridicată (ex. la transport de bitum), rezistente la acizi ori alte substanțe corozive, rezistente la carburanți ori lichide inflamabile, etc. după caz.

  1. Un mijloc de protecție pentru ochi (exemplu: ochelari de protecție)
  2. Suplimentar: mască pentru evacuare de urgență

Când se transportă mărfuri sau gaze toxice, indiferent că toxicitatea este pericol principal sau secundar membrii echipajului trebuie să fi echipați cu mască pentru evacuare de urgență cu un filtru combinat gaz/pulbere. Acesta trebuie să fie de tipul A1B1E1K1-P1 sau A2B2E2K2-P2 care este similar cu cel descris în standardul EN 14387ș2004+A1:2008                                          

Alege Honexpres pentru transportul de marfuri!

Honexpres este o casă de expediții cu experiență. Oferim servicii complete de forwarding marfă și ne asigurăm că marfa ta ajunge în siguranță, rapid, oriunde. Dispunem de conexiunile necesare pentru a organiza orice fel de transport intern sau internațional. De asemenea, oferim pachetul complet de servicii conexe de care ai nevoie, plus consultanță profesională. Afacerea ta este pe mâini bune cu Honexpres!

Recent Posts

Archives

Categories

Tags

Discussion

Leave A Comment

Related Posts

If you enjoyed reading this, then please explore our other articles below:

Back to News