RID este acordul internațional care reglementează transportul mărfurilor periculoase în trafic intern și internațional pe cale ferată. Află mai multe despre transportul feroviar RID în acest articol marca Honexpres!

Transportul feroviar RID

În cea mai mare parte, acordul RID prescrie același condiții de transport (clasificare, ambalare, identificare, documentație etc.) a mărfurilor periculoase ca și acordul ADR referitor la transportul mărfurilor periculoase rutier.

Norme comune RID-ADR aplicabile:

Marcaj de omologare ambalaj - Honexpres

 

Honexpres

 

  • Etichetarea și marcarea ambalajelor;
  • Declararea sau descrierea mărfurilor periculoase în documentul de transport;
  • Semnalizarea și marcarea vagoanelor și containerelor.

Excepțiile: chiar dacă sunt situații rare când se expediază mărfuri periculoase în cantități mici care să se încadreze în limitele cantitative privind excepțiile parțiale de la prevederile acordului RID, sau să se transporte doar mărfuri periculoase ambalate în cantități limitate-LQ, totuși aceste excepții sunt aplicabile idem, ca la transport rutier (ADR).

Expedierea mărfurilor periculoase ambalate în cantități limitate

Atunci când expediați containere care conțin numai mărfuri periculoase ambalate în cantități limitate având masa brută a coletelor peste 8 tone, pe extremitățile și pe părțile laterale ale containerului trebuie aplicată marca LQ.

marcare container feroviar LQ - Honexpres

marca LQ transport aerian - Honexpres

Trebuie să acordați o atenție deosebită transporturilor multimodale. Acest lucru este valabil în cazul containerelor sau mărfurilor periculoase ambalate în cantități limitate. Se aplică doar containerelor care urmează să fie transportate și aerian.

Coletele trebuie ambalate în conformitate cu normele privind transportul aerian ICAO sau IATA. Acestea trebuie marcate cu marca LQ pentru transportul aerian.

Containerele încărcate cu colete de mărfuri periculoase etichetate cu etichete de pericol trebuie placardate pe cele 4 părți cu câte un model de etichete de pericol aferent coletelor.

etichetare container RID - Honexpresetichetare container RID - Honexpresetichetare container RID - Honexpres

 

Documentația

Pentru transporturi multimodale, expeditorul are obligația de a completa declarația de încărcare a containerului. Declarația trebuie să o atașeze la documentul de transport (CMR-pentru transport rutier, CIM pentru transport feroviar).

Documentul de transport pentru transporturi internaționale trebuie completat în limba engeleză, germană sau franceză.

Declarația de încărcare a containerului trebuie semnată pentru conformitatea mărfurilor încărcate cu cele declarate în documentul de transport. Cel care semnează declarația de încărcare a containerului răspunde pentru:

  • Ambalajele utilizate (să fie autorizate, omologate petnru transportul mărfurilor periculoase),
  • Etichetarea și marcarea ambalajelor,
  • Arimarea ambalajelor.

Având în vedere că acest conținut al containerelor poate fi ulterior transportat și prin alte moduri de transport, expeditorul și cel care întocmește declarația de încărcare a containerului mărfii trebuie să se asigure că toate condițiile pentru toate tipurile de transport prin care vor fi transportate mărfurile periculoase sunt îndeplinite.

 

Model de declaratie RID

declaratie transport intermodal - Honexpres

Honexpres – casă de expediții mărfuri la nivel internațional

Atunci când ai nevoie de un transport de marfă rutier, feroviar sau intermodal, apelează cu încredere la casa de expediții Honexpres. Avem o mare experiență în domeniu, așa încât te putem ajuta cu cele mai bune, mai rapide, mai sigure și mai ieftine soluții pentru marfa ta! Contactează-ne și îți oferim toate detaliile de care ai nevoie ca să ne alegi cu încredere!

 

Sursă foto: flickr.com

 

Recent Posts

Archives

Categories

Tags

Discussion

Leave A Comment

Related Posts

If you enjoyed reading this, then please explore our other articles below:

Back to News