Containerul și, implicit transportul containerizat, reprezintă una din invențiile care au revoluționat transportul maritim.

Generalități

Prima călătorie oficială a unui container a avut loc în anul 1956.

O cutie dreptunghiulară mare, standardizată, rezistentă, containerul este proiectat pentru transport de marfă. Designul său robust și ușor de încărcat oferă adăpost pentru mărfuri, de la vânzător la cumpărător.

De la inventarea containerului original de transport maritim, au fost dezvoltate variațiuni de dimensiune și funcție pentru a se potrivi nevoilor de marfă supradimensionate, grele, sensibile la temperatură și alte nevoi specifice de încărcătură.

Utilizarea containerelor demonstrează complementaritatea dintre modurile de transport de mărfuri prin oferirea unei fluidități mai mari la deplasări și standardizarea încărcăturilor. Containerul a contribuit substanțial la adoptarea și răspândirea transportului intermodal. Acest lucru a dus la mișcări profunde în sectorul transporturilor.

Prin reducerea timpului de manipulare, a costurilor cu forța de muncă și a costurilor de ambalare, containerele permit o
îmbunătățire considerabilă a eficienței transportului. Astfel, relevanța containerelor nu este ceea ce sunt – simple cutii – ci ceea ce permit, și anume intermodalism.

Globalizarea nu ar fi putut lua forma actuală fără containerizare.

Avantajele containerizării

Flexibilitate

Containerele pot transporta o varietate foarte mare de mărfuri, de la cereale sau produse alimentare până la mașini. Încărcătura Out-of-Gauge (OOG) poate fi transportată cu ușurință pe platforme sau containere platformă.

OOG – mărfurile care au dimensiuni și forme anormale care nu se potrivesc în containerele normale. Containerele special construite numite Reefers (Refrigerated Containers) pot transporta acele articole care sunt sensibile la variațiile de temperatură, cum ar fi medicamentele farmaceutice și alimentele perisabile.

Ușurință în gestionare

Containerele de transport sunt unități indivizibile și fiecare container înregistrat are un număr unic de identificare. Acest lucru face ușoară urmărirea lui în timpul călătoriei. Acest număr unic  îi este dat în urma specificațiilor BIC – Bureau International des Containers. BIC este o organizație cu sediul la Paris care „supraveghează standardele pentru containerele intermodale”. Numărul containerului este utilizat în verificarea încărcăturii de către diverse părți, cum ar fi expeditorul, destinatarul, porturile, autoritățile vamale etc.

Viteză de transport

Cu nave de marfă mai mari și mai puternice și echipamente moderne de manipulare a containerelor, timpii de transbordare s-au redus drastic. Încărcarea și descărcarea sunt mai rapide în zilele noastre, atât în porturi, cât și în depozitele moderne.

MHE (Material Handling Equipment = Echipament de manipulare a materialelor) standardizat facilitează manipularea containerelor de transport maritim care vin și pleacă din/în diferite părți ale lumii.

Standardizare

Deoarece containerele certificate ISO au dimensiuni standard, acestea pot fi manipulate universal la orice transport și MHE standard. Acest lucru facilitează utilizarea, transportul și depozitarea containerelor.

Economie

Costul transportului de mărfuri cu containere este de 20 până la 25 de ori mai mic decât costul de transport al acelorași mărfuri ca vrac sau LCL. Containerizarea a redus drastic elementul de cost de transport în stabilirea prețurilor mărfurilor.

Durabilitate

În funcție de utilizare, viața un container de transport poate fi între 10 și 25 de ani. După ce nu mai sunt utilizabile, containerele sunt adesea folosite pentru depozitare sau transformate în locuințe.

Siguranță și securitate

Containerele sunt sigure și securizate. Aceste cutii rezistente au pereți pe toate cele cinci laturi, cu excepția unui capăt unde sunt situate ușile duble. Aceste uși duble au fiecare tijă de blocare dublă, fiind utilizate pentru a bloca și a sigila containerul, făcându-l sigur și inviolabil.

Honexpres oferă servicii complete în transportul maritim. De la ușa expeditorului până la ușa dumneavoastră,  inclusiv transportul terestru, procedurile vamale și asigurarea mărfii.

Noi nu doar că suntem o  casă de expediții care oferă servicii profesionale în organizarea transporturilor interne și internaționale și consiliere în privința asigurărilor. Honexpres vă aduce și informații de bază și noutăți relevante din domeniul transporturilor de mărfuri!

 

Recent Posts

Archives

Categories

Tags

Discussion

Leave A Comment

Related Posts

If you enjoyed reading this, then please explore our other articles below:

Back to News