Dacă până acum am discutat despre conosamente și rolul lor, azi vom vedea ce alte documente se utilizează în cazul unui transport maritim.

Scrisoarea de transport FIATA pentru transport multimodal ne-negociabil
FWB (Non-negotiable FIATA Multimodal Transport Waybill)

“Dacă un cărăuş emite un document, altul decât conosamentul, pentru a face dovada primirii mărfurilor spre a fi transportate, acesta face dovada, pană la proba contrară, a încheierii contractului de transport maritim şi a preluării de către cărăuş a mărfurilor asa cum sunt descrise în acest document.”

Acest paragraf reprezintă Articolul 18 din Convenția de la Hamburg din 1978. Se referă la documentele care pot înlocui conosamentul.

Cu excepția funcției de titlu reprezentativ al mărfurilor transportate, acest document înlocuitor îndeplinește toate celelalte funcții ale conosamentului. În practică, este folosită ca înlocuitor al conosamentului scrisoarea de trăsură maritimă.

Societățile de expeditii membre ale FIATA pot utiliza Scrisoarea de transport FIATA pentru transport multimodal ne-negociabil FWB (Non-negotiable FIATA Multimodal Transport Waybill).

FWB este un document de transport de tip transportator înființat de FIATA pentru utilizarea de către societățile de expediții care acționează ca operatori de transport multimodal (MTO). FWB-ul poate fi, de asemenea, utilizat și ca scrisoare de transport maritim.

El este dovada contractului de transport și a primirii mărfurilor, dar servește doar ca dovadă. În acest fel, transportatorul este eliberat odată cu livrarea mărfii către persoana identificată în document.

FWB-ul nu este negociabil. El nu trebuie prezentat de destinatar pentru livrarea mărfurilor la destinație. Se utilizează atunci când expeditorul mărfurilor (shipper) ia decizia de a elibera imediat controlul asupra încărcăturii. Mărfurile pot fi livrate persoanei identificate în document, fără ca aceasta să prezinte vreun document pentru a revendica marfa.

Este recomandabil să se utilizeze o scrisoare de transport maritim atunci când expeditorul mărfii cunoaște bine destinatarul mărfii, în cazul în care mărfurile nu vor fi tranzacționate în timpul transportului sau dacă sunt plătite într-un cont cu credit aprobat.

La emiterea unui document FWB, societatea de expediții trebuie să se asigure că:
1. a preluat mărfurile specificate în document și că dreptul de a dispune de aceste mărfuri îi revine exclusiv;
2. mărfurile par a fi în condiții bune;
3. detaliile de pe document corespund în mod clar cu instrucțiunile pe care le-a primit;
4. răspunderea pentru acoperirea asigurării de marfă a fost convenită cu clientul.

Packing list

La fel ca și conosamentul, packing list-ul (lista de ambalare) este un document obligatoriu si important pentru expedierea mărfurilor prin transport maritim.

  • Acesta enumeră, până la cele mai mici detalii, informații referitoare la marfă (greutatea, volumul etc.)
  • Informațiile complete de contact pentru expeditor/exportator și destinatar trebuie, de
    asemenea, să fie enumerate pe packing list.
  • Packing list-ul informează societatea de expeditii, importatorul, biroul vamal și transportatorul despre bunurile expediate. În cazul în care autorităț
  • ile vamale decid să inspecteze marfa, packing list servește pentru a facilita procesul. Ajută la identificarea cutiilor sau articolelor despre care vama are o suspiciune. Acest lucru economisește timp și reduce riscul de deteriorare a încărcăturii, evitând nevoia de a deschide fiecare cutie din cadrul expeditiei.
  • Este extrem de important ca packing list-ul sa aiba informațiile enumerate cât mai exact posibil. Acestea pot fi folosite pentru a genera conosamentul. Asadar, informatiile despre marfa de pe packing list trebuie să corespundă cu cele ale conosamentului. Ambele documente sunt necesare pentru vămuire în majoritatea țărilor.
  • Dacă se utilizează o scrisoare de credit, băncile pot solicita packing list-ul ca document justificativ pentru plată.
  • În cazul unei dispute între transportator și expeditor cu privire la măsurarea și greutatea încărcăturii, packing list-ul poate fi folosit ca dovadă. În cazul în care există daune în marfă, el poate fi necesar pentru a depune o reclamație.

Factura comercială

Orice tranzacție internațională care implică import/export de mărfuri trebuie să vină însoțită de o dovadă de vânzare cunoscută sub denumirea de factură comercială. În mare parte, este similara cu o factură standard. Spre deosebire de o factură standard, aceasta include detalii privind transportul de marfă în scopuri de vămuire și este unul dintre cele mai importante documente în transportul de marfă maritimă.

Informațiile detaliate ale tuturor părților implicate, inclusiv importatorul, exportatorul, societatea de expeditii, băncile, liniile de transport maritim etc. trebuie să fie înscrise corespunzător pe factura comercială. Chiar dacă informațiile enumerate pe factura comercială pot fi foarte asemănătoare cu cele din packing list, vor trebui totuși trimise ambele documente, iar informațiile inscrise pe ele trebuie să
corespundă. Nu trebuie confundate factura comerciala cu packing list-ul, deoarece au scopuri diferite:
o Factura comercială este un document legal care enumeră mărfurile vândute și prețul lor de vânzare (adică ceea ce importatorul a fost de acord să plătească în schimbul acestor bunuri) și este trimis părții care plătește bunurile.
o Packing list-ul detaliază articolele dintr-o expediție,
acționează ca dovadă în cazul unor litigii și reclamații și este trimisă destinatarului
mărfurilor.

Certificatul de origine

Potrivit Camerei Internationale de Comert (ICC), certificatul de origine (COO) este „un document important de comerț internațional care atestă că mărfurile dintr-o anumită expediție de export sunt în întregime obținute, produse, fabricate sau procesate într-o anumită țară. Ele servesc, de asemenea, drept declarație a exportatorului.”

Cu alte cuvinte, certificatul de origine identifică țara în care a fost produs bunul. Acest document este întocmit de exportator/producător și trebuie să fie certificat de o autoritate guvernamentală, cum ar fi camera de comerț sau consulat, pentru a fi valabil.

Certificatul de origine este necesar pentru vămuire și stabilește cuantumul taxelor vamale care trebuie plătite. De asemenea, ajută la identificarea marfurilor care sunt scutite de taxe vamale, în cazurile în care țările exportatoare și importatoare au acorduri comerciale speciale.

Informațiile tipice, cum ar fi exportatorul, destinatarul, importatorul, descrierea mărfurilor, trebuie să fie completate pe certificatul de origine. Pentru fiecare bun care este exportat, trebuie produs un certificate de origine.

Scrisoarea de credit

Scrisoarea de credit este un acord formal, obligatoriu de plată între cumpărător și vânzător. Procesul de cumpărare internațională este unul lung, având în vedere întârzierea mare de la momentul în care vânzătorul își expediază încărcătura până la momentul în care ajunge în mâinile cumpărătorului.

Acest lucru face dificilă determinarea când trebuie efectuată plata, mai ales dacă importatorii nu pot verifica autenticitatea achiziției.
Acesta este momentul în care o scrisoare de credit intră în joc. Este considerată una dintre cele mai sigure metode de plată. Importatorul întocmește mai întâi o listă de termeni și condiții, care trebuie să fie agreate de ambele părți.

Honexpres oferă servicii complete în transportul maritim. De la ușa expeditorului până la ușa dumneavoastră,  inclusiv transportul terestru, procedurile vamale și asigurarea mărfii.

Noi nu doar că suntem o  casă de expediții care oferă servicii profesionale în organizarea transporturilor interne și internaționale și consiliere în privința asigurărilor. Honexpres vă aduce și informații de bază și noutăți relevante din domeniul transporturilor de mărfuri!

Recent Posts

Archives

Categories

Tags

Discussion

Leave A Comment

Related Posts

If you enjoyed reading this, then please explore our other articles below:

Back to News