Planificarea unui traseu rutier este o parte esențială a procesului de expediere. Te pregătește, ca client, sa eviți pe cât posibil complicațiile neprevăzute. Poate reduce consumul de benzină, poate îmbunătăți utilizarea vehiculelor și poate crește calitatea serviciilor pentru clienți prin promovarea eficienței în timp și costuri.

Planificarea unei rute pentru expedierea dvs. poate deveni un efort atunci când luați în considerare toți factorii necesari care ar putea influența decizia. Perioadele de timp, restricțiile orelor de condus și disponibilitatea șoferilor sunt doar câțiva dintre acești factori.

Rețelele de transport din România

Situată pe coridorul de tranzit dintre Europa de Vest si Orientul Mijlociu, ea însăși o putere regională, producător și consumator, România, odată devenită independentă în a doua jumatate a secolului XIX, a început să își dezvolte transporturile investind resurse, talent și muncă în crearea unor infrastructuri la nivelul tehnologic cel mai înalt al epocii.
La sfârșitul anului 2020, lungimea drumurilor publice totaliza 86791 km, din care:

  • 17913 km (20,6%) drumuri naţionale;
  • 35085 km (40,4%) drumuri judeţene;
  • 33793 km (39,0%) drumuri comunale.

Din punctul de vedere al tipului de acoperământ, structura reţelei de drumuri publice înregistra 45,2% (39189 km) drumuri modernizate.
În ceea ce priveşte starea tehnică a drumurilor publice, 33,4% din lungimea drumurilor modernizate şi 40,9% din lungimea drumurilor cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere aveau durata de serviciu depăşită.
Din lungimea drumurilor naţionale:

  • 6178 km (34,5%) – drumuri europene;
  • 920 km (5,1%) – autostrăzi.

Din punctul de vedere al numărului de benzi de circulație:

  • 1959 km (10,9%) – drumuri cu 4 benzi;
  • 297 km (1,7%) – drumuri cu 3 benzi;
  • 35 km (0,2%) drumuri cu 6 benzi.

Lungimea drumurilor judeţene cuprindea în proporţie de 43,4% drumuri modernizate și 35,8% dintre drumurile comunale erau drumuri pietruite.
Principalele lucrări de modernizare sunt prevăzute în Master Planul General de Transport al României, ce poate fi consultat pe site-ul Minsterului Transporturilor și Infrastructurii.
Master Planul General de Transport este un document strategic integrat care stă la baza planificării investiţiilor în transporturi pentru perioada 2014-2030 si are ca obiectiv asigurarea condiţiilor pentru a realiza un sistem de transport eficient, durabil, flexibil, sigur, echilibrat între modurile de transport, în armonie cu mediul şi în conectivitate cu reţelele transeuropene de transport – precondiţii esenţiale pentru dezvoltarea economică a ţării.
Prezentăm în figura de mai jos rețeaua rutieră a României la sfârșitul anului 2020:

reteaua rutiera a României

reteaua rutiera a României

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Factori care influențează alegerea rutei și a unui traseu rutier în transportul de marfă

Pentru deplasarea de la locul de expediere la cel de destinație, mărfurile pot, de obicei, să fie îndrumate pe o multitudine de rute.

Cea optimă, însă, poate fi aleasă de societatea de expediții, după analizarea și compararea unor factori caracteristici pentru fiecare mod de transport și fiecare ruta.
În transporturile rutiere, stabilirea rutei convenabile se face, în general, în funcție de:

  • natura și caracteristicile mărfurilor (mărfuri generale, perisabile, agabaritice, inflamabile etc);
  • reglementările naționale și internaționale comerciale și administrative cu privire la transportul mărfurilor;
  • acorduri reciproce încheiate între țări pentru stimularea reciprocă a tranzitului de mărfuri;
  • nivelul tarifelor preferențiale rezultate din convențiile încheiate între societatea de expediții și cărăuși;
  • posibilități de manipulare, depozitare sau transbordare în parcurs.

Un traseu rutier scurt din punct de vedere geografic, nu este neapărat și cel mai ieftin sau cu timpul de tranzit cel mai redus. De aceea, stabilirea rutei optime a devenit o activitate specifică societății de expediții, care are abilitatea de a crea permanent noi rute favorabile fluxului mărfurilor către/dinspre zonele vizate.

Honexpres – soluții complete pentru expediții interne și internaționale de marfuri

Oricând cauți o casă de expediții cu experiență atât în organizarea transporturilor interne, cât și internaționale, Honexpres este soluția ideală.

Avem soluții complete pentru transporturi.

Oferim inclusiv servicii conexe de depozitare mărfuri, asigurare etc.

Ne ocupăm de documentație de la A la Z.

Organizăm transportul în detaliu și îți livrăm marfa oriunde. Garantăm cel mai scurt timp posibil și cel mai avantajos tarif.

Cere o cotație pentru transportul tău și convinge-te!

Alege Honexpres pentru transport marfuri și încheie un contract de transport marfa în siguranță!

Recent Posts

Archives

Categories

Tags

Discussion

Leave A Comment

Related Posts

If you enjoyed reading this, then please explore our other articles below:

Back to News