Dacă ai activitate în domeniul transporturilor de marfă, fie ca transportator, fie ca beneficiar, este bine să cunoști câteva definiții ale conceptelor des utilizate. Află definițiile conceptelor de bază din transporturi din acest articol marca Honexpres!

 

Definiții utile în domeniul transporturilor de marfă

 

Iată care sunt cele mai des utilizate concepte în domeniul transporturilor de marfă și definițiile lor:

 

Casă de expediții = expeditor de mărfuri = expediționar (freight forwarder)

Aceasta este compania care încheie cu un client un contract de transport și/sau servicii accesorii.

Servicii/operațiuni accesorii

Aici intră tot ce ține de comisionariat vamal; depozitare; manipulare; ambalare; distribuţie a mărfurilor; încheierea unor polițe de asigurare Cargo „all risks” în numele și la solicitarea clientului; colectarea unor documente referitoare la marfă și/sau altele asemenea.

Client

Poate fi expeditorul (shipper sau consignor), destinatarul (consignee sau receiver) sau proprietarul mărfurilor (owner). Este orice persoană fizică sau juridică care încheie cu societatea de expediții un contract de transport și/sau servicii accesorii acestuia. Clientul este cel care ia deciziile referitoare la transport.

Expeditor (shipper sau consignor)

Expeditorul este persoana fizică sau juridică ce predă mărfurile societății de expediții pentru efectuarea transportului și/sau serviciilor accesorii acestuia.

Destinatar (consignee)

Destinatarul este persoana fizică sau juridică îndreptățită să primească bunurile de la societatea de expediții și/sau agentul acesteia.

Transportator = cărăuș (carrier)

Acesta este persoana fizică sau juridică, parte într-un contract de transport, care realizează transportul mărfurilor cu mijloace de transport proprii sau asupra cărora are drept de utilizare.

Mărfuri (goods = freight)

Mărfurile înseamnă orice bunuri corporale mobile, inclusiv animale vii, precum și/sau containere, paleți și/sau articole similare de transport și/sau ambalare, remise societății de expediții pentru a fi transportate.

definitii din domeniul transporturilor - Honexpres

DST (SDR) – Drepturi Speciale de Tragere (Special Drawing Rights)

DST / SDR este un instrument monetar al Fondului Monetar Internațional, cu rol de unitate de cont și de rezervă, utilizat frecvent ca etalon monetar odată cu restrângerea rolului aurului ca unitate de referință.

 

Acestea sunt cele mai des folosite concepte în domeniul transporturilor de marfă.

 

 

Honexpres – soluții transport marfă

 

Oricând ai nevoie de soluții transport marfă la îndemână, cu oameni profesioniști conduși de o casă de expediție serioasă, cere o ofertă de la Honexpres. Vrem să fii încă un client 100% mulțumit în portofoliul nostru!

 

Surse foto: freightera.com, quora.com

 

Recent Posts

Archives

Categories

Tags

Discussion

Leave A Comment

Related Posts

If you enjoyed reading this, then please explore our other articles below:

Back to News