În secolul vitezei, transportul internațional de mărfuri trebuie să se realizeze în timpi scurți și preciși. Se utilizează exact acele moduri de transport care sunt mai eficiente din punctul de vedere al raportului timp-eficiență-cost. Astfel se realizează schimburi de mărfuri între țări. Care este rolul expedițiilor în aceste schimburi? Află totul din acest articol marca Honexpres!

Schimburi de mărfuri între țări

Atunci când o companie are nevoie de un anumit obiect, trebuie să îl transporte la sediul ei. Acest obiect poate fi un utilaj sau o marfă de un anumit tip. Se poate afla în alt oraș, în altă țară sau pe alt continent. Se nasc de aici mai multe întrebări:

  • Cât costă obiectul respectiv?
  • Cum se realizează transferul proprietății asupra obiectului între compania care vinde și cea care cumpără?
  • În ce moment se consideră realizat transferul de proprietate?
  • Cine organizează deplasarea obiectului?
  • Care este prețul transportului?
  • În grija cui va fi plata transportului?
  • Cine răspunde de integritatea obiectului pe durata transportului?
  • Cine plătește taxele vamale, dacă este cazul?

Așadar, observăm că transportul este una dintre verigile esențiale în circulația mărfurilor. Expedițiile asigură transferul mărfurilor între vânzător și cumpărător, indiferent de distanța dintre aceștia.

 

 rolul-casei-de-expeditii-marfuri-Honexpres

 

Expediția de mărfuri

 

Expediția de mărfuri a apărut în mod natural ca o consecință a:

  • diferitelor posibilități de transport între două zone geografice,
  • apariției unui număr tot mai mare de reglementări internaționale în problemele de derulare a importurilor și exporturilor pe teritoriul diferitelor state,
  • necesității asigurării unor operațiuni și servicii accesorii pentru realizarea transporturilor de mărfuri în condiții bune.

Particularitățile activității de transport mărfuri au determinat apariția unor societăți comerciale care se ocupă de expediții. Acestea sunt numite case de expediții. Casele de expediție funcționează ca intermediari între proprietarul mărfurilor și transportatorul care realizează efectiv transportul bunurilor cu propriile mijloace de transport.

 

Practic, o casă de expediție intermediază cererea și oferta de transport: îi pune în conexiune pe cei care au nevoie de transport de marfă cu cei care oferă astfel de servicii. Cu timpul, casele de expediție au atras în sfera lor de activitate servicii și operațiuni noi care să contribuie la creșterea valorii mărfurilor.

 

Casele de expediții și schimburile internaționale de mărfuri

Așadar, specificul și gradul diferit de complexitate pe fiecare ramură de transport și relație au determinat, pe măsura dezvoltării transporturilor, apariția acestor societăți de expediții specializate. Casele de expeditii se ocupa cu organizarea expedierii mărfurilor de la locul de predare, până la locul de destinație – pe moduri de transport (rutiere, maritime, fluviale, feroviare, aeriene, multimodale etc); genuri de trafic (export, import, tranzit); anumite relații; grupe de mărfuri sau genuri de operațiuni.

 

Prezentăm mai jos complexitatea activităților unei case de expediții:

 

ce face o casa de expeditie - Honexpres

 

Casa de expediții este, deci, o persoană juridică. În schimbul unei sume de bani (comision sau o sumă forfetară) primită de la mandanții săi, se obligă față de aceștia să realizeze întreaga gamă de operațiuni necesare care să asigure transportul mărfurilor de la vânzător la cumpărător. Acest transport se va desfășura în condiții economice, sigure, cu riscuri minime și cât mai rapid.

Urmărirea și executarea acestor operațiuni presupune cunoașterea tuturor reglementărilor ce acționează în sfera transporturilor interne și internaționale de mărfuri. Acest lucru nu întotdeauna este la îndemâna vânzătorilor sau cumpărătorilor. Acestia au ca preocupare principală comercializarea mărfurilor și nu pot avea întotdeauna personal care să cunoască tarifele, regulamentele și condițiile diferitelor organizații de transport. Nici nu pot avea personal specializat în problemele traficului intern și internațional de mărfuri, la toate punctele de frontieră, în porturi sau în centrele de concentrare a expedierii mărfurilor.

Îndrumarea necorespunzătoare a mărfurilor, declararea lor greșită în documentele ce se întocmesc, manipularea defectuoasă – toate acestea pot provoca pagube însemnate și pot chiar împiedica realizarea unor contracte comerciale încheiate. Acest lucru are grave consecințe asupra relațiilor prezente și viitoare dintre părțile contractante.

 

De aceea, necesitatea unei case de expediții este incontestabilă atunci când vorbim despre schimburi de mărfuri între țări.

 

Concluzii

 

Este necesar a se face distincția între activitatea de transport (cărăușie) și activitatea de expediție în general. Activitatea de bază a cărăușului este aceea de a transporta efectiv mărfurile cu mijloace de transport proprii. Sarcina casei de expediții este de a asigura expedierea mărfurilor din însărcinarea și în contul mandanților săi, cu mijloace de transport ale cărăușilor.

Putem spune că activitatea de expediții reprezintă pentru transportul mărfurilor același lucru pe care îl reprezintă arhitectura pentru construcții. Ai nevoie de o casă de expediții serioasă? Apelează la Honexpres!

 

Surse foto: xfactorapp.com, elibrary.imf.org

Discussion

Leave A Comment