Navele permit transportul unei game foarte variate de mărfuri. Pentru desfășurarea optimă a tranzitului, se are în vedere un protocol, iar azi vom descoperi care sunt acele reguli în transportul mărfurilor periculoase pe mare.

Regula generală

Încărcătorul nu este răspunzător de prejudiciul suferit de cărăuş sau de cărăuşul efectiv. Nu răspunde nici de avarierea navei. Este responsabil dacă prejudiciul a fost provocat din culpa sa, a prepuşilor sau a mandatarilor lui. De asemenea, nici aceștia nu sunt răspunzători de pierdere sau avariere decat dacă ele au rezultat din culpa lor.

Reguli speciale privind transportul mărfurilor periculoase

Încărcătorul trebuie să aplice pe mărfurile periculoase un marcaj sau o etichetă. Prin aceasta se indică într-un mod corespunzător că mărfurile sunt periculoase.

Când încărcătorul predă mărfuri periculoase cărăuşului, trebuie să-l informeze despre caracterul lor periculos şi asupra precautiilor ce trebuie luate. Dacă nu-şi îndeplineşte această obligaţie şi cărăuşul sau cărăuşul efectiv nu cunoaşte caracterul lor periculos:
a) încărcătorul este răspunzător faţă de cărăuş şi faţă de orice alt cărăuş efectiv pentru pierderea care rezultă din încărcarea acestor mărfuri
b) mărfurile pot fi descărcate în orice moment, distruse sau făcute inofensive, după cum o cer împrejurările, fără plata unei compensări.

Prevederile de mai sus nu pot fi invocate de o persoană care, în timpul transportului, a luat în primire mărfurile cunoscând că ele sunt periculoase.

Dacă în cazurile când prevederile de la subpunctul b) nu sunt aplicabile, mărfurile periculoase devin un pericol efectiv pentru persoane sau bunuri. Ele pot fi descărcate, distruse sau făcute inofensive, după cum o cer împrejurările. Setul de reguli în transportul mărfurilor periculoase pe mare nu impune plata unei compensări. Compensarea este necesară doar când există obligaţia de a contribui la avaria comună. Se aplică și când cărăuşul este răspunzător în conformitate cu Temeiul raspunderii.

Garanții date de încărcător pentru transportul mărfurilor periculoase

Se consideră că încărcătorul a garantat cărăuşului exactitatea indicaţiilor privind natura generală a mărfurilor. A precizat marcajul lor, numărul, cantitatea şi greutatea pentru a fi inserate în conosament. Încărcătorul trebuie să despăgubească cărăuşul pentru prejudiciul rezultat din inexactitatea acestor indicaţii.

Încărcătorul rămane răspunzător chiar dacă conosamentul a fost transmis de el. Dreptul cărăuşului la această despăgubire nu limitează în niciun fel răspunderea ce revine pe baza contractului de transport maritim faţă de orice persoană, alta decât încărcătorul.

Honexpres oferă servicii complete în transportul maritim. De la ușa expeditorului până la ușa dumneavoastră,  inclusiv transportul terestru, procedurile vamale și asigurarea mărfii.

Noi nu doar că suntem o  casă de expediții care oferă servicii profesionale în organizarea transporturilor interne și internaționale și consiliere în privința asigurărilor. Honexpres vă aduce și informații de bază și noutăți relevante din domeniul transporturilor de mărfuri!

 

Recent Posts

Archives

Categories

Tags

Discussion

Leave A Comment

Related Posts

If you enjoyed reading this, then please explore our other articles below:

Back to News